среда, 23. септембар 2015.

Dzem

Dzem od sljiva











Domaci dzem od ,naseg domaceg voca je najbolji,najukusniji,najlepsi po boji..mirisu
Nema nista lepse kad u kuci zamirise nase voce,i kad mame,bake spremaju zimnicu..
Netreba puno vremena,samo malo dobre volje i strpljenje.I deca mogu pomagati..nek se uce treba im..Sve sto znamo napraviti svojim rukama,mi smo "bogati'' ljudi..i decu treba poducavati raznim vestinama...jos u vrticu
Moj sin je bio presretan kad je u skoli naucio da pece jaja,i mogu vam reci da je ''maher''
U tom poslu..i decaci i devojcice treba od malena da se uce spremanju i kuvanju..
Danas ja ucim od svoje dece mnoge kulinarske ''cake'' jer oni su deca tehnologije..
Jeste neki put lakse i brze kupiti,ali je velika razlika u kvalitetu..hrana je nase gorivo
I moramo voditi racuna o tome..
Kad se spravljaju dzemovi,marmelade,pekmezi..tu neide nista od hemije..samo secer i limun kako konzervans..ili bez secera..
Dzemovi moraju da se kuvaju..nemojte nikad dodavati vestacke zelatine..nema niceg dobro u zivotu sto se na ''brzinu'' uradi
U neko voce dodati od jabuke ''pektin''
Za spravljanje dzema treba Vam dobro posudje,nek to bude uvek ista serpa od emajla..
Imamo mi odlicnu fabriku posdja,a traje..vecno











Priprema i spravljanje dzema od sljiva

Oprati sveze zdravo voce koje je zrelo,sljive ocistiti od kospice ,staviti u emajl serpu..
Posti secerom.Na kg voca do pola kilograma secera ,prekriti krpom i nek prenoci
Sutradan staviti da se tiho kuva al da krcka.Ne pokrivati poklopcem.U dzem staviti jedan limun,koji je presecen na pola,varjacom mesati i kad ispari tecnost..oko sat vremena..dzem je gotov.dodati sad klincic ili cimet mleveni..vanilin secer ko voli..
Sipati casicu brendija ili ruma......mmmmm ,al mirise.....












Нема коментара:

Постави коментар