уторак, 22. септембар 2015.

Knedle

Knedle sa sljivama











Svaki drugi petak,mama kuva ''knedle sa sljivama'' kad im je sezona.Mama to uvek najavi dan ranije,i mi se svecano pripremamo za taj dan..ima tu posla..bas
Mi knedle jedemo kao ''glavno '' jelo..
Moja mama je iz Srema,i to je tako..
Sve tako,cupkak oko majke,cekam da pocne sa pripremom.Stojeci uz nju,sve mislim,pre ce poceti da pravi knedle..Jedva cekam
Prvo mama ljusti krompir..e kad bi malo brze  da vri..
Taj deo mi je najduzi,onda se pasira krompir,posoli malo..
A vamo,jaja i brasno..cekaju nestrpljivo..
Kad se testo umesi,i sljive u knedlju ususkaju,one se brzo skuvaju..
Kaze mama,gledaj..kad isplivaju gore..kuvane su..
Ja stojim uz sporet,gledam i brojim,koja ce prva knedlica da se popne na vrh..prva,druga..
Puno,puno hlebnih mrvica u ulju se przi,lagano..da zamirise na pecen hleb..
Mama vadi ,jednu po jednu knedlicu pazljivo,i brzo valja u tople mrvice..
Puna serpa mirisljavih knedlica..
A sad ,ko ce prvi sipati u tanjir..
Guramo se ushiceno oko sporeta..Sipala sam cetiri knedle i posula puno kristal secera..
Al , su lepe ove mekane,slatke,mirisne domace sljive..najbolje..
Kad smo se najeli knedlica,prilegnemo malo..kazu ljudi''testo tesko za stomak''
Pa, sta cemo..legnemo i dremnemo..
A, u san ..dodju..knedlice..sa sljivama..








Potrebno


  • 1 kg belog,domaceg krompira
  • Brasna po potrebi
  • 1 jaje
  • So
  • Secer
  • Puter
  • Mleko
  • Prezle
  • Ulje

  • 0ko kilo ,malko vise domace sljive''pozegaca''


Priprema


Testo mekse zamesiti.Krompir skuvati ko za pire izgnjeciti,posoliti,putera malo dodati
Jedno jaje staviti,brasna dodavati polagano i mesiti rukom..malko secera sipati i vanilin po zelji..Sljive oprati,kostice izvaditi,svaku sljivu omotati testom i lopticu napraviti..U lonac veci voda da zavri,jednu po jednu spustati knedlu lagano ..gotovo cim isplivaju na vrh..ocas posla
U serpu prezle sipati  300 g otprilike..na ulje sipati..varjacom mesati..na srednjoj temperaturi..da pozlati i zamirise....Knedle stavljati u gotovu prezlu,uvaljati..i tako po redu...jedna,druga,treca..
Al mirise.....bas














1 коментар:

  1. Nema nista bolje od pravih maminih domacih knedlica sa sljivama!I to najbolje ovako najesen, kad vise nije za letnje slatkise al jos uvek nije ni za bogate novogodisnje torte I slavske sitne kolace.Zasite I ulepsaju dan ako vam se "trazi" I slano I slatko u isto vreme pa ne znate sta biste pre, e onda su knedlice prava stvar!

    ОдговориИзбриши