уторак, 22. септембар 2015.

Hleb

Hleb domaci








Da mesim,volim..hleb,peciva,slano i slatko..pite razne..Oklagija najbolja drugarica..
Nije tesko mesiti testo,treba malo strpljenja i vremena..Pa gde ce bolje i lepse od domaceg testa kad cela kuca zamirise..
Hleb domaci moze na bezbroj nacina da se napravi,moze i pogaca bez kvasca..od mesanog brasna ,belog,zutog,krupnog,na vodenici mlevenog..Veliki,mali,okrugao,cetvrtast,duguljast..sa sarom raznom 
Odozgore..zumancima premazan,u brasnu uvaljan,puterom zamascen..masti umazan
Zacinima obogacen...bas cudo nad cudima..







Potrebno


  • 800-1000g brasna belog
  • 1 kvasac
  • 2 kasicice soli
  • 2 kasicice secera
  • Mlako mleko 2 solje
  • Ulje i putera

Priprema


U vecu vanglu sipati brasna,al da ostane jedna solja,da se dodaje dok se mesi rukom.
So,secer sipati..promesati ako je suv kvasac i njega.ako je svez kvasac ,staviti ga u solju sa mlakim mlekom malo brasna,secera, da nadodje..mleko mlako dodavati u vanglu lagano,ulje pola solje..lupati varjacom,zatim mesiti rukom i ostalo brasno dodavati lagano.Testo se mesi  tako sto se preklapa i dlanom stiska.Vazduh tako izlazi..
Mesi se,mesi..da se nelepi za ruku..i stavi u posudu za pecenje..koja je podmazana
Da se hleb odmori i duplo nadodje..zatim se pece u rerni na 220 st.oko pola sata ,ili malko vise..kad porumeni zlacano i ivice se odvoje..pecen je domaci hleb



Нема коментара:

Постави коментар